Reporter Radio: Een paard is geen bankstel

De handel in paarden trekt aan, een vijfde van de recreatieve rijders heeft een eigen paard. Dat zijn er 70.000. Meer transacties betekent ook meer kans op mislukte aan- en verkopen.

Reporter Radio heeft in samenwerking met de Paardenkrant het eerste grote onderzoek naar cijfers over de omstandigheden rondom de aan- en verkoop gedaan. Daar is door kopers én verkopers massaal op gereageerd.

Hoe bereiden mensen zich voor, wordt er met contracten gewerkt, welke dierenarts, die van de koper of de verkoper, doet de keuring, hoe weet je of een handelaar te vertrouwen is en schat de ruiter zijn eigen rijkunst wel goed in. Zondag worden de uitkomsten van het onderzoek in de uitzending gepresenteerd.

Op de verkoop van paarden tussen een professionele handelaar en een particulier is het consumentenrecht van toepassing.
Maar een paard is geen bankstel, het is levende have, en dáár houdt het consumentenrecht geen rekening mee. Met vergaande consequenties voor koper en verkoper.

Te gast zijn: Gea Stibbe, hippisch advocaat, Annemarie van der Toorn, gedragstrainer en John Bierling, algemeen directeur van de  Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie.