Reporter Radio: Gratis kinderopvang blijkt oplichting

Reporter Radio reconstrueert een zaak rond gratis kinderopvang. Dat bleek inderdaad te mooi om waar te zijn en om pure oplichting te gaan. In 2011 kregen ouders uit Capelle aan den IJssel, Gouda en Zoetermeer enorme hoge terugvorderingen van de Belastingdienst. Ze hadden kinderopvangtoeslag gekregen voor veel meer uur dan ze daadwerkelijk nodig hadden. 

De directeur van kinderopvang had de ouders namelijk verteld dat zijn kinderopvang gratis was. De ouders moesten het maximale aantal uren kinderopvang afnemen. Hij ontving voor al die uren de kinderopvangtoeslag, terwijl de meeste ouders in werkelijkheid veel minder uren gebruikten. Daardoor pleegden zij fraude. Ook eiste hij een machtiging waarmee hij ervoor zorgde dat de toeslagen op zijn rekening werden overgemaakt.

Klokkenluider Willeke Ravenna bracht de zaak aan het rollen. De FIOD deed onderzoek en het Openbaar Ministerie startte een strafzaak tegen de directeur van de kinderopvang. Afgelopen week werd de directeur veroordeeld tot 24 maanden detentie waarvan 6 voorwaardelijk.

De ouders die dus veel te veel toeslag hadden gekregen, moeten bedragen aan de Belastingdienst terugbetalen tussen 3 duizend en ruim 100 duizend euro. Ze hebben een zaak aangespannen tegen de Belastingdienst om de terugvorderingen ongedaan te maken.

In de studio: Willeke Ravenna, eigenaar van een Buitenschoolse opvang en hoogleraar Fiscale Economie Peter Kavelaars, verbonden aan de Erasmus Universiteit