Reporter Radio: Onderzoeksjournalistiek in Noord- en Zuid-Holland

Deze week de laatste aflevering in de serie onderzoeksjournalistiek in de regio. We gaan deze keer op bezoek in Bloemendaal en Schiedam, aan de hand genomen door Margot Klompmaker van het Haarlems Dagblad en Ellen van Gaalen en Carel van der Velden van het AD.

Margot Klompmaker volgt de Bloemendaalse perikelen rondom het landgoed Elswoutshoek op de voet. De planen van de nieuwe eigenaren leidden uiteindelijke tot het vertrek van Burgemeester Ruud Nederveen en wethouder Marjolien de Rooij. De hele kwestie lijkt inmiddels weer te zijn bij af.

In Schiedam leidde de publicaties van Ellen van Gaalen en Carel van der Velden ook tot de val van de ambitieuze burgemeester Wilma Verver. Zij wonnen er in 2012 de Loep voor textuele producties van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) mee.

Het onderzoeksbureau BING, dat na de onthullingen van het AD in opdracht van de gemeenteraad onderzoek verrichtte kwam in opspraak en Wilma Verver probeerde haar gelijk te halen. Uiteindelijk haalde ze bakzeil bij de rechtbank deze zomer.
In de studio reageert ook Leo Huberts, hoogleraar Bestuurskunde aan de VU, op de journalistieke onderzoeken naar integriteit.