Roderick Zoekt Licht: Nederland in het Heilig Land

In het voetspoor van bijna 500 Nederlandse pelgrims in het Heilig Land, met aandacht voor de zorgbedevaart en fietsende pelgrims.

Vijfhonderd Nederlandse pelgrims reisden in november naar het Heilig Land om er de Nederlandse Dagen te vieren. Het is de tweede keer dat deze samenkomst georganiseerd wordt. Twee jaar geleden kwamen Nederlandse pelgrims samen in Rome en het Vaticaan om paus Franciscus te ontmoeten. Een enthousiast ontvangen bedevaart naar het hart van de Rooms-Katholieke Kerk. Dit jaar zijn er in dezelfde week vanuit verschillende plaatsen bedevaartsreizen georganiseerd naar Israël en Jordanië, naar de streken van de Bijbel. De pelgrims volgen de voetsporen van Jezus, waardoor de verhalen die iedere zondag in de kerk verteld worden meer betekenis krijgen.

Alle pelgrims komen gedurende de week drie keer samen om elkaar te ontmoeten in een Nederlands onderonsje: op de berg van de Zaligsprekingen, voor de vesperviering in de Basiliek van de Aankondiging in Nazareth en bij de grote gezamenlijke eucharistieviering in de Sint Catharinakerk in Bethlehem.

Presentator Roderick Vonhögen volgt in deze uitzending onder andere de pelgrims van de speciale zorgreis, met deelnemers die vanwege ziekte of een handicap niet alleen op reis kunnen. Het levert ontroerende ontmoetingen op, onder andere bij de Klaagmuur. En hij filmt de pelgrims op het Nederlandse vervoermiddel bij uitstek, de fiets. Onder hen een echtpaar dat bij gelegenheid van hun 55-jarig huwelijksjubileum op de fiets is gestapt.
Roderick Zoekt Licht, dinsdag 11 december om16.45 uur op NPO 2.