Hulplijn beantwoordt vragen van jongeren na uitzending SpangaS

In de NCRV-jeugdserie SpangaS gaat het in de uitzendingen van deze en komende week onder andere over de onderwerpen euthanasie en de dood. In de uitzending van dinsdag 3 februari jl. vertelt Leah namelijk aan Meral dat ze besluit tot euthanasie, dat betekent dat Leah zal sterven. Leah besluit hiertoe omdat ze is uitbehandeld voor kanker en heel veel pijn heeft. Leah, gespeeld door Luna Huber, heeft speciaal voor deze rol in SpangaS haar haar afgeknipt en geschoren. Meral, gespeeld door Dilara Horuz, is één van de hoofdrolspeelsters in SpangaS. De reden dat de NCRV dit zware onderwerp in SpangaS onder de aandacht wil brengen, is om de impact van euthanasie en de dood bespreekbaar te maken onder jongeren.

De NCRV heeft bewust gekozen om het verhaal van euthanasie te vertellen, om het gesprek hierover voor kinderen en naasten zo toegankelijk mogelijk te maken. De dood hoort immers bij het leven. Hoe reageer je als je beste vriend, vriendin of klasgenoot ziek is, zoveel pijn heeft en niet zal overleven? Hoe is het om een dierbare te verliezen? Op SpangaS.nl kunnen kinderen met elkaar in gesprek gaan om hun ervaringen en gevoelens over dit onderwerp te delen.

Omdat dit thema mogelijkerwijs veel reacties oproept binnen de SpangaS-doelgroep, heeft het programma er voor gekozen samen te werken met de hulpverleners van Korrelatie. De hulpverleners zitten direct na de uitzending van donderdag 12 februari klaar om via een live chat de SpangaS-kijkers anoniem advies te geven en/of te ondersteunen waar nodig. Na de live chat van 12 februari zijn de hulpverleners van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 uur en 18.00 uur bereikbaar.

Deze samenwerking tussen Korrelatie en de NCRV-serie SpangaS is uniek. Het komt zelden voor dat hulpverleners klaar zitten na een dramaserie (fictie) voor kinderen. De NCRV is erg blij met deze samenwerking, omdat we vinden dat de kijkers van SpangaS goed opgevangen én gehoord moeten worden.