Spoorloos: Derk Bolt terug naar Colombia, missie voltooid

In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen ruim aandacht voor het verhaal dat in juni leidde tot de ontvoering van Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender in Colombia.

In het grensgebied met Venezuela maakten de twee mannen een reportage voor Margriet, een meisje dat in 1990 als baby van drie maanden werd geadopteerd door een Nederlands echtpaar. Margriet werd kort na haar geboorte afgestaan door haar moeder Olfanit. Een paar jaar geleden kwam Margriet via het tv-programma Vermist het een en ander te weten over haar Colombiaanse familie. Helaas kwam het nooit tot een ontmoeting. In de hoop toch contact te kunnen leggen met haar biologische moeder, benaderde ze Spoorloos.

Derk Bolt reisde naar het geboorteland van Margriet en probeerde in het grensgebied met Venezuela in contact te komen met moeder Olfanit. Op zaterdag 17 juni werd Derk met zijn cameraman ontvoerd door leden van guerrillabeweging ELN. Om uit handen van het Colombiaanse leger te blijven, namen de guerrilla’s de twee mannen mee op een barre tocht door de jungle. In een exclusief interview met het KRO-NCRV-programmablad MikroGids omschrijft Derk deze week de jungletocht in  geuren en kleuren: 

“Struikelen, bijna in de afgrond vallen, bijna dood, haken in stengels en takken op de bodem, misstap, weer vallen… En dat de volgende minuut weer opnieuw. Ik heb echt gedacht dat ik het niet zou overleven. Dat ik binnen tien minuten in een bamboestok zou vallen en ze me in een kist konden ophalen. Toen we op een gegeven moment echt niet meer konden, zijn er ezeltjes gekomen. Je schijnt op zo’n dier te kunnen vertrouwen, maar als je op zulke smalle paadjes in het pikdonker langs diepe afgronden rijdt, ben je toch niet blij.”

Dankzij de inzet van verschillende humanitaire organisaties werden ze een week later vrijgelaten. Terug in Nederland kreeg Derk Bolt tot zijn grote verrassing bericht van de ELN dat de door hen in beslag genomen apparatuur via tussenpersonen was overgedragen aan medewerkers van de Nederlandse ambassade in Bogota.

Een maand na hun vrijlating keerden Derk en Eugenio vol goede moed terug naar Colombia, om daar in een veilig gebied de voltooiing van de zoektocht te filmen. Hoe dat ging is maandagavond te zien. Dan vertelt Spoorloos het complete verhaal, inclusief een interview met Margriet over hoe zij thuis de hele ontvoering meebeleefde.

Spoorloos, maandag 11 september om 21.15 uur op NPO 1.