Spoorloos: Ontvoerd in Colombia

In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen ruim aandacht voor het verhaal dat in juni leidde tot de ontvoering van Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender in Colombia.

In het grensgebied met Venezuela maakten de twee mannen een reportage voor Margriet, een meisje dat in 1990 als baby van drie maanden werd geadopteerd door een Nederlands echtpaar. Margriet werd kort na haar geboorte afgestaan door haar moeder Olfanit.

Een paar jaar geleden kwam Margriet via het tv-programma Vermist het een en ander te weten over haar Colombiaanse familie. Helaas kwam het nooit tot een ontmoeting. In de hoop toch contact te kunnen leggen met haar biologische moeder, benaderde ze Spoorloos.

Derk Bolt reisde naar het geboorteland van Margriet en probeerde in het grensgebied met Venezuela in contact te komen met moeder Olfanit. Op zaterdag 17 juni werd Derk met zijn cameraman ontvoerd door leden van guerrillabeweging ELN. Om uit handen van het Colombiaanse leger te blijven, namen de guerrilla’s de twee mannen mee op een barre tocht door de jungle. Dankzij de inzet van verschillende humanitaire organisaties werden ze een week later vrijgelaten.

Terug in Nederland kreeg Derk Bolt tot zijn grote verrassing bericht van de ELN dat de door hen in beslag genomen apparatuur via tussenpersonen was overgedragen aan medewerkers van de Nederlandse ambassade in Bogota. Vanavond krijgt Margriet de beelden te zien die Bolt en Follender maakten, en ook krijgt ze antwoord op de vraag of ze eindelijk haar moeder in de armen kan sluiten.

Spoorloos, maandag 11 september om 21.15 uur op NPO 1.