Spraakmakers bedankt community en zet 1500ste lid in het zonnetje!

Bij het NPO Radio 1-programma Spraakmakers zijn ze er van overtuigd dat twee meer weten dan één. Daarom zijn ze anderhalf jaar geleden gestart met de Spraakmakers Community. Inmiddels hebben 1500 mensen zich aangemeld en daar zijn ze trots op. Dit vieren ze vandaag met het 1500ste lid in de studio.
 
Mede door de kennis en ervaring van de luisteraar, worden de (radio-) verhalen beter en completer. Er zit ontzettend veel kennis bij de luisteraars en Spraakmakers ziet het als journalistieke taak om ook deze verhalen te vertellen.
 
Onze community 
De community leden zijn daarbij de voelsprieten in de maatschappij. Deze bijzondere verbinding met de luisteraars hoor je terug op de radio. Zo hebben ze bijvoorbeeld een vrachtwagenchauffeur in de community, politieagenten, meerdere huisartsen en verplegers, talloze mensen uit het onderwijs, een advocaat, een gitaarleraar, melkveehouder, budgetcoach, museummedewerker enz.
 
Naast al deze verschillende beroepen helpen leden de redactie bij het maken van verhalen vanuit het perspectief van bijvoorbeeld de chronisch zieke, mantelzorger, bestuurder bij de sportvereniging, ouder of grootouder, zzp’er, ondernemer of gepensioneerde.
 
De afgelopen anderhalf jaar hebben ze verhalen gebracht die zonder inbreng van de community waarschijnlijk waren blijven liggen. Ze krijgen gemiddeld 50 reacties van Spraakmakers per dag op de stelling van Stand.nl. En er zijn ongeveer 72 reportages en 60 vragen met inbreng van de community uitgezocht in het programma. 
  
1500 leden
Het 1500ste community lid Rick Besseler is vandaag te gast in Spraakmakers om kennis te maken met Ghislaine. Hij krijgt vrijdag meteen de kans om zijn vragen op NPO Radio 1 te stellen aan niemand minder dan hoofdgast André Kuipers.
 
Spraakmakers, 9.30 uur bij KRO-NCRV op NPO Radio 1.
 
 
 
Deze reportages zijn gemaakt met inbreng van de community
 
Jeroen Riemeijer vroeg ons een eerlijk beeld te schetsen van een leven met Alzheimer. Zijn vrouw Joke en hij zijn in de zestig als er bij haar Alzheimer wordt geconstateerd. Spraakmakers gaat met hem op pad in de week dat hij Joke naar een verzorgingstehuis brengt. Zijn verhaal wordt, naar aanleiding van de reportageserie van Spraakmakers, meegenomen in het rapport van de Nationale Ombudsman.
 
De zoon van Jack de Kinkelder, Nick, heeft een zeldzame ziekte en hij krijgt het medicijn VIMIZIM niet meer vergoed. Dit heeft grote gevolgen voor zijn leven en welzijn. Spraakmakers zocht voor hen uit waarom het ene medicijn wél en het andere juist niet vergoed wordt.
 
Een van de huisartsen uit onze community heeft slaapapneu en merkt in zijn praktijk dat maar weinig mensen weten of ze de aandoening hebben. De gevolgen van deze zogenaamde slaaponderbreking, kunnen enorm zijn. Spraakmakers trok samen met community lid Hugo Hardema op om dit probleem in kaart te brengen. https://www.nporadio1.nl/wetenschap-techniek/15065-hoe-weet-je-of-je-lijdt-aan-slaapapneu   
 
Community lid Peter Staal is opgegroeid met een zwaar autistische moeder. Hij vroeg ons aandacht te vragen voor deze problematiek met veel reacties tot gevolg. 
 
Hetzelfde geldt voor Marielle van Meulen. Waar er ontzettend veel aandacht is voor kinderen met hoogbegaafdheid, is het vaak onduidelijk hoe het hen vergaat als ze volwassen zijn. Van Meulen loopt zelf als hoogbegaafde tegen meerdere dingen aan in haar leven. Tijd om eens uit te zoeken hoe het lotgenoten vergaat.