Staatssecretaris Blokhuis gaat met Yo Mo! in gesprek over depressies bij biculture jongeren

Staatssecretaris Blokhuis (VWS) gaat in gesprek met Yo Mo!-presentator Mo Anouar over depressies onder biculturele jongeren. Dat heeft hij gister toegezegd tijdens het Algemeen Overleg GGZ in de Tweede Kamer. “Echt tof dat de staatssecretaris om de tafel wil om te praten met mij en de andere initiatiefnemers over dit probleem”, reageerde Mo na het debat. “Hoog tijd om het taboe rondom depressies onder biculturele jongeren te doorbreken en de landelijke campagne over depressies inclusiever te maken!”.

Eerder deze maand deed Mo Anouar samen met specialisten een oproep aan de Tweede Kamer, om dit probleem aan te kaarten. Want psychische problemen komen vaak voor bij biculturele jongeren, maar in veel gemeenschappen is het taboe op dit onderwerp groot. Een landelijke campagne om het taboe rondom depressies te doorbreken is er al, maar bereikte tot nu toe voornamelijk hoogopgeleide vrouwen. Tijd voor een meer inclusieve campagne, vonden de initiatiefnemers.

Kamerlid Antje Diertens (D66) kaartte het probleem aan tijdens het debat, nadat ze eerder deze maand de oproep van de Yo Mo!-presentator in ontvangst nam. Volgens Diertens is die inclusiviteit ontzettend belangrijk zodat “iedereen die zich niet senang voelt het gesprek hierover aan kan gaan”. D66 steunt de oproep dan ook van harte.

Na het zomerreces gaan de Yo Mo!-presentator en de andere initiatiefnemers hierover in gesprek met staatssecretaris Blokhuis. Samen kijken ze hoe de landelijke campagne over depressies inclusiever gemaakt kan worden, zodat ook biculturele jongeren zich aangesproken voelen. Mo Anouar: “Ik heb veel mensen gesproken en genoeg ideeën over hoe we de campagne kunnen verbeteren. Wat mij betreft kunnen we morgen al om de tafel”. 

 

Meer informatie:

Het taboe moet kapot

Video:

Het taboe moet kapot