Waarom vind ik geen BH in mijn huidskleur?

Een beha in je eigen huidskleur is een must, maar niet voor alle vrouwen even bereikbaar. "Waarom is het zo moeilijk om een nude beha te vinden voor mijn donkere huid?”, vroeg de 26-jarige Rowan Blijd zich af, presentator van KRO-NCRV’s programma Yo Mo!. Want onder huidkleurig wordt meestal beige verstaan. Hoe is het mogelijk dat anno 2017 nog steeds maar één huidskleur wordt aangeboden? Met de actie #Benniebeige vraagt Yo Mo! aandacht voor het gebrek aan kleur in de Nederlandse mode industrie.

De huidkleurige beha is enkel in de kleur beige verkrijgbaar in de Nederlandse lingerieketens en modehuizen. De honderdduizenden vrouwen in Nederland met een andere huidskleur ten spijt. Dat is jammer, want de huidskleurige beha dient een praktisch doel: onder strakke en doorzichtige kleding is de huidskleurige beha niet zichtbaar. Waarom kunnen vrouwen met een donkere huidskleur hier niet van profiteren? De huidskleurige beha staat symbool voor het gebrek aan kleur in de Nederlandse mode-industrie. Dat zouden we anno 2017 niet meer moeten willen.

Met de actie #Benniebeige, die bestaat uit een social media campagne en een pamflet, probeert Yo Mo! winkelketens aan te moedigen om hun inkoopbeleid te verbeteren. Het pamflet is ondertekend door onder meer Cécile Narinx (hoofdredacteur Nederlandse uitgave van Harper’s Bazaar), Janice Deul (activiste), Lilianne Ploumen (PvdA-Kamerlid), Vera Bergkamp (D66-Kamerlid), Anita Witzier (presentator KRO-NCRV) en Gerda Havertong (actrice, presentatrice). De campagne is een oproep aan de Nederlandse lingerieketens en modehuizen om alle huidskleuren op te nemen in hun assortiment. Bovendien vraagt Yo Mo! hiermee of de ketens de term ‘huidkleurig’ en ‘nude’ inclusiever maken.

Taboe-onderwerpen bespreekbaar maken

Rowan Blijd is één van de vier presentatoren van het KRO-NCRV programma Yo Mo!, dat iedere dinsdag te zien is op NPO3.nl. De andere drie presentatoren zijn Mo Anouar, Ta Joela en SimplySima. Zij maken in Yo Mo! op een speelse en authentieke manier taboe-onderwerpen bespreekbaar die spelen bij jongeren. Vragen die ondermeer aan bod komen zijn: Waarom krijg ik geen vrije dag als ik ongesteld ben? Hoe vertel ik mijn ouders dat ik homoseksueel ben? En: Wat moet je niet doen op een eerste date? De Yo Mo!’ers zien het als een uitdaging om vooroordelen en clichés met de grond gelijk te maken.

 Link pamflet #Benniebeige: https://www.npo3.nl/bh-s-voor-alle-kleuren-vrouw 

Link filmpje: https://www.npo3.nl/benniebeige/05-12-2017/WO_KN_11991941