Yo Mo! nieuw online platform

Waarom vind ik geen beha in mijn huidskleur? Dat vraagt de 26-jarige Rowan Blijd zich af, vlogger van haar YouTube-kanaal RowanBlijd, en tevens één van de zes gezichten van Yo Mo!, het nieuwe online platform van KRO-NCRV. Samen met social influencers Alkan Çöklü, Ouassima Yahyaoui, Ta Joela, Mo Anouar en Gregory Samson geeft ze jongeren een stem in het format, dat vanaf 13 juni te zien is op Facebook en YouTube.

Op het Facebook-platform Yo Mo! beantwoordt een team van social influencers vragen die spelen bij jongeren tussen de 15 en 26 jaar. Dit zijn vragen zoals, waarom kan ik geen beha in mijn huidskleur vinden tot hoe vertel ik mijn ouders dat ik homoseksueel ben of hoe kan ik goedkoop en snel gezond eten? Het publiek stuurt deze vragen in tijdens de wekelijkse Facebook live-uitzending waarna de Yo Mo!’ers gedurende die week op zoek gaan naar het juiste antwoord op de vraag.

Wekelijks bepaalt de kijker welke publieksvraag de teamleden oplossen en tevens of hun oplossing is geslaagd. Hierbij wordt beoordeeld op impact en originaliteit. Per geslaagde oplossing krijgen de teamleden een punt. Wie van hen haalt aan het einde van het seizoen de meeste punten?

Yo Mo! geeft op een speelse en authentieke manier een stem aan jongeren. Hoewel de tone-of-voice van het format licht is, gaat het vooral om de thematiek van de leefwereld van jongeren inzichtelijk te maken. Waar lopen ze tegenaan? Voelen ze zich gehoord en waar herkennen ze zich niet in? De Yo Mo!’ers vinden het een uitdaging om vooroordelen en clichés met de grond gelijk te maken.

 De zes talenten
Amsterdammer Alkan Çöklü (22) met Turkse roots heeft op de Toneelschool in Amsterdam gezeten en is o.a. actief op zijn eigen YouTube-kanaal Alkan Tubbies. Tevens is hij als acteur bekend van de tv-series Vechtershart en Smeris en sinds kort is hij het nieuwe gezicht van Goede Tijden, Slechte Tijden.  

Samen met Gregory Samson (23), tevens uit Amsterdam, heeft Alkan het YouTube-account Versus, waarbij de twee de verschillen tussen Nederlandse en Turkse roots onderzoeken. Gregory studeert aan de FilmAcademie.

Rowan Blijd (26) uit Almere is lifestyleblogger en geeft op haar YouTube-kanaal onmisbare tips over o.a. het onderhouden van en pronken met natuurlijke krullen en afrohaar. Om bewustzijn te creëren gaat Rowan maatschappelijke onderwerpen niet uit de weg.

De Tilburgse Ouassima Yahyaoui (23), oftewel Simply Sima, is de schrijfster van de gelijknamige populaire blog “Simply Sima”. Duizenden mensen volgen haar blogs, foto’s en filmpjes op Snapchat en Instagram. Ze schrijft voornamelijk over herkenbare onderwerpen, zoals familie, vriendschap, liefde en spiritualiteit.

Ta Joela uit Dordrecht is de jongste (21), maar ook de komediant van de zes. Zijn humoristische sketches en imitaties op Instagram en zijn hilarische straatinterviews op YouTube maken dat hij op beide kanalen meer dan 100.000 volgers heeft.

Mo Anouar (26) is professioneel Rotterdammer en ondanks dat hij een beetje social media schuw is, is Yo Mo! hét platform waar je hem kan vinden. Als onderdeel van Controle Alt Delete strijdt Mo tegen etnisch profileren, waarover hij een documentaire heeft gemaakt. Sindsdien heeft Mo de smaak te pakken en werkt hij aan een documentaire over Nederlands-Antilliaanse moslima's.

Yo Mo! gaat live vanaf 13 juni, iedere dinsdag om 19.00 uur op Facebook.
Het resultaat is iedere vrijdag en zondag om 19.00 uur te zien op YouTube.