KRO-NCRV Zapp Echt Gebeurd: De Jongerenrechtbank

Stel je hebt iets uitgehaald op school en je moet je verantwoorden voor een rechtbank die helemaal bestaat uit je medeleerlingen. Dat is precies wat er gebeurt op de Open Schoolgemeenschap Bijlmer in Amsterdam-Zuidoost. In deze nieuwe jeugddocumentaire van Juul Bovenberg  kruipt een aantal leerlingen in de huid van rechter, advocaat en aanklager. 

De documentaire volgt een zaak rond een filmpje dat stiekem is gemaakt van een ruzie tussen een leraar en een leerling. Het filmpje is viral gegaan op social media. Omdat ongevraagd filmen van leerlingen en leraren op school verboden is, moeten de leerlingen die het gedaan hebben voorkomen voor de Jongerenrechtbank. De film volgt het verloop van de rechtszaak. De twee beklaagden, bijgestaan door hun advocaten, worden in de rechtszaak gehoord door drie rechters. De rechters trekken zich daarna terug om de strafmaat te bepalen en leggen de jongens een ‘herstelmaatregel’ op: Het schrijven van een excuusbrief, en een week lang de conciërge helpen vóór schooltijd. 

De afgelopen vier jaar hebben verschillende Amsterdamse scholen in het voortgezet onderwijs meegewerkt aan de pilot van ‘De Jongerenrechtbank’. Kinderen die schoolregels overtreden krijgen de kans zich te verantwoorden voor een Jongerenrechtbank met leeftijdsgenoten. De jongeren die zitting willen nemen in de rechtbank krijgen een intensieve opleiding en worden officieel beëdigd door een echte rechter. Een strak protocol helpt ze met het oplossen van de problemen. Daar mogen ze zelf herstelmaatregelen bij bedenken. 

Zo leren kinderen om te gaan met conflicten en zelf problemen oplossen. Door de zaak in een rechtbank te laten behandelen, leren de kinderen emotionele reacties te beheersen en met respect voor elkaar in discussie te gaan.

De Jongerenrechtbank is geregisseerd door Juul Bovenberg, geproduceerd door de Haaien in samenwerking met KRO-NCRV met steun van het NPO-fonds.  

Zapp Echt Gebeurd: De Jongerenrechtbank, zondag 10 maart om 19.25 uur bij KRO-NCRV op NPO 3.
(Herhaling uit mei 2018)

Meer informatie

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880