Zin in weekend: zaterdag 16 en zondag 17 januari

Zin in Weekend, zaterdag 16 januari en zondag 17 januari  2016,18.00-19.00 uur, NPO Radio 5

Presentator Wilfred Kemp ontvangt zaterdag 16 januari:
Annemarie Jorritsma, fractievoorzitter van de VVD en voormalig burgemeester Almere. Zij luidt zaterdag om 12.00 uur in Almere de klokken om zo de actie Kerkbalans in te luiden. Zij doet dat graag want: “De kerk speelt een belangrijke maatschappelijke rol en is ook de plek waar mensen hun geloof met anderen kunnen delen. Beide is belangrijk.”

Marieke Boerefijn, journalist en theologe en auteur van het boek Zin in Brabant (Abdij van Berne). Dat boek gaat over geloof, religie en spiritualiteit in de breedste zin van het woord. Er staan sjamanen, heksen, mormonen, druïdes, moslims, boeddhisten en mensen die lid zijn van der Scientology Kerk in. De eens zo katholieke provincie Brabant is nu één van de meest geseculariseerde provincies van Europa. Maar de religie en spiritualiteit spat er op een heel andere manier van af dus…..

De beschouwers van het nieuws: ds. Jurjen Zeilstra, historicus en predikant en Monic Slingerland, journalist bij Trouw.

Verder in Zin in Weekend
Het eerste deel van een tweeluik over zorgboerderij Boerderijcampus in Denekamp en Tilligte. De boerderij is genomineerd voor de landelijke Succesaward.

Karel dicht bij de psalmen: Karel Eykman, theoloog, dichter en schrijver o.a. voor Sesamstraat en Klokhuis  wordt 1 maart van dit jaar tachtig jaar.
Eén van zijn meest recente boeken is Een knipoog van u zou al helpen met daarin mooie en speelse gedichten bij de 150 psalmen.

In Zin in Weekend is er op zaterdag en zondag een gedicht van Karel Eykman te horen én het fragment van de psalm dat hem inspireerde tot het gedicht. De psalm komt uit de vertaling Bijbel in Gewone Taal. Acteur Gijs Scholten van Aschat en actrice Jacqueline Blom lezen het voor. Zaterdag psalm 15.


Presentator Annemiek Schrijver ontvangt zondag 17 januari:
Ben Tiggelaar, auteur van  het essay Mooi werk van De Maand van de Spiritualiteit 2016.

Marinus van den Berg, tot voor kort pastor in een verpleeghuis en pastor van vele boeken. Hij is het zeer oneens met de NVVE, die euthanasie bij dementerenden met een schriftelijke verklaring mogelijk moet zijn ook al is er geen sprake van ondraaglijk lijden. Het bevestigt voor Marinus van den Berg een sfeer in onze samenleving die steeds sterker lijkt te worden: van de verheerlijking van de maakbaarheid van mens en maatschappij en van een vertekening van de dementie.

Kijk de kerk: Koen Bugter, journalist, bezoekt een kerkdienst en geeft een cijfer.

Verder in Zin in Weekend:
Het tweede deel van een tweeluik over zorgboerderij Boerderijcampus in Denekamp en Tilligte. De boerderij is genomineerd voor de landelijke Succesaward.

Karel dicht bij de psalmen: Karel Eykman, theoloog, dichter en schrijver o.a. voor Sesamstraat en Klokhuis  wordt 1 maart van dit jaar tachtig jaar.
Eén van zijn meest recente boeken is Een knipoog van u zou al helpen met daarin mooie en speelse gedichten bij de 150 psalmen.

In Zin in Weekend is er op zaterdag en zondag een gedicht van Karel Eykman te horen én het fragment van de psalm dat hem inspireerde tot het gedicht. De psalm komt uit de vertaling Bijbel in Gewone Taal. Acteur Gijs Scholten van Aschat en  actrice Jacqueline Blom lezen het voor. Zondag psalm 16.

Zin in Weekend, zaterdag 16 januari en zondag 17 januari,18.00-19.00 uur, NPO Radio 5