Zin in weekend: zaterdag 5 en zondag 6 november

Presentatrice Annemiek Schrijver ontvangt zaterdag 5 november:
Mevrouw Corina Gielbert, directeur van het Nationaal Ouderenfonds. Steeds meer mensen kiezen ervoor om betaalde mantelzorg in te huren. Maar hoe weet je of die zorg past bij je wensen en je verwachtingen en of die zorg betrouwbaar is. Het Nationaal Ouderenfonds heeft hiervoor een checklist ontwikkeld.

Janneke Stegeman, theoloog van het jaar . Zondag gaat zij voor in een bijzondere openluchtviering op de kade in Amsterdam, tegenover de Hermitage. Een flink aantal religieuze organisaties, waaronder Kerk in Actie en het bisdom Haarlem, gaan samen de omgekomen vluchtelingen van het afgelopen jaar herdenken. In de kranten hebben ze vorige week al een grote overlijdensadvertentie gezet met de woorden: op weg naar Europa, gestorven aan de hoop.

Verder in Zin in Weekend:
De beschouwers van het levensbeschouwelijke nieuws: Hanny van Dijk, protestants theoloog en Eric van de Berg, communicatie adviseur en initiatiefnemer van katholiek.nl.  Onderwerpen van gesprek zijn het verdwijnen van het woord allochtoon en de Amerikaanse verkiezingen.

Een reportage tweeluik over de tentoonstelling Wat bezielt je? 80 jaar Karmelklooster Drachten, een tentoonstelling rond het geheim van volhardende vrouwen.

Dit weekend kinderloze vrouwen in de bijbel. In de cultuur van het Oude Israël was het hebben van veel kinderen belangrijk en een belangrijk motief voor polygamie.

Aartsvader Jakob had ook twee vrouwen: Lea en Rachel. Lea krijgt kinderen, Rachel niet. Maar zij gaat niet bij de pakken neerzitten en bedenkt een oplossing.
Actrice Halina Reijn leest het verhaal uit het bijbelboek Genesis.

Presentatrice Annemiek Schrijver ontvangt op  zondag 6 november:
Ds. Netty de Jong-Dorland, predikant van de Domkerk in Utrecht. Dit jaar is het 1700 jaar geleden dat Sint Maarten werd geboren. Dat wordt uitgebreid gevierd in Utrecht, want hij is de schutspatroon van deze stad. De Domkerk in Utrecht doet daar ook enthousiast aan mee. Zo kan men komende vrijdag de hele dag tot  aan de vesper viering om 19.00 uur jassen brengen. Kledingbanken in Utrecht  zorgen dat de jassen hun bestemming vinden.

Dr. Erno Eskens, directeur van de ISVW, Internationale School voor Wijsbegeerte, over de relatie mens en dier.

Volgende weekend komt er een groot internationaal gezelschap van filosofen bij elkaar om zich te buigen over de politieke status van het dier.

Verder in Zin in Weekend:
Deel twee van het tweeluik over de tentoonstelling Wat bezielt je? 80 jaar Karmelklooster Drachten, een tentoonstelling rond het geheim van volhardende vrouwen

Kijk mijn kerk: Jannie Joosse uit Huizen vertelt waarom ze op zondag graag ter kerke gaat en wat haar inspireert, ontroert en gaande houdt.

Vrouwen in de bijbel. Dit weekend kinderloze vrouwen.
In de cultuur van het Oude Israël was het hebben van veel kinderen belangrijk en een belangrijk motief voor polygamie. Als de ene vrouw kinderen had en de andere niet kon dat een bron van jaloezie en pesterij zijn. We komen dat tegen in het verhaal van kinderloze Hanna, de vrouw van Elkana. Naast haar heeft hij ook nog Peninna als vrouw, die wel kinderen heeft. Elk jaar gaan ze samen naar het heiligdom in Silo om offers aan God te brengen. Maar het is voor Hanna bepaald geen plezier reisje. Actrice Ariane Schluter leest het verhaal uit het bijbelboek 1 Samuel.

Zin in Weekend, zaterdag 5 en zondag 6 november, om 18.00 uur op NPO Radio 5.